Chalet "De Ezel" - "l'Ane", Terre Rouge - Hautes-Alpes  France

Over het huis De Ezel - l'Ane in Terre Rouge, Hautes Alpes, Franrijk
Het huis  (boerderij of chalet) de Ezel ( l'Ane in het frans) in het dorp Terre Rouge, is gelegen tussen de stad Briancon en het dorp Cervieres, in de Hautes-Alpes, Frankrijk. Een prachtige omgeving in alle seizoenen. In de zomer een mediterraan klimaat maar 's avonds en 's nachts koelt het weer fijn af in de bergen, dus ook in de zomer is het nodig wat warms mee te nemen. In de winter is het een echt bergklimaat en het kan 's nachts ver onder nul worden, maar overdag vaak heerlijke zon.

Het huis de Ezel is minstens 300 jaar oud, en is door Felicia Otter vanaf 1965 opgeknapt en vanaf ongeveer 1992 door René Otter aanzienlijk verder gerenoveerd. Felicia heeft vanaf 1965 veel georganiseerd in Terre Rouge: padvinderskampen, schoolkampen, kampeerders en gasten in verschillende appartementen (in andere huizen). De eerste 20-25 jaar zonder elektriciteit, gas of warm water. Later werd het iets moderner, maar het bleef eenvoudig, en het kamperen ook eenvoudig. "Echte natuurliefhebbers, antroposofisch, vegetarisch, natuurgeneeskunde, en met een hart voor de aarde":..  mensen met zo'n soort levenshouding hebben zich altijd heel fijn gevoeld in Terre Rouge.

Vanaf 2020 is een groot deel van de renovatie klaar, en kan er gelogeerd worden in een vakantiewoning, en er kan weer gekampeerd worden. Er zijn maar enkele kampeerplaatsen beschikbaar gemaakt, zodat iedereen volledig alleen kan staan en de tenten ook niet teveel opvallen. Het is een kleine 'Aire Naturelle' en geen commerciële camping.

Briancon is de hoogstgelegen stad in Europa. En hoewel de stad maar op ongeveer 6 km ligt, is Terre Rouge een klein en rustig dorpje, met maar 6 permanent bewoonde huizen en een Gite (De Gite is helaas recent failliet gegaan door de Corona situatie). Terre Rouge ligt aan de weg naar de Col d'Izoard, wel bekend van de Tour de France.
In Cervieres is een restaurant, ook in het dal van Les Fons is en boven op de Col d'Izoard. Er zijn geen winkels voor dagelijkse boodschappen in Terre Rouge of Cervieres. Er is wel een een winkel voor verhuur van skiespullen in de winter, en in de zomer (elektrische-) fietsen

In de stad Biancon zijn veel winkels, en in de oude bovenstad van Briancon zijn veel gezellige restaurants.

Wandeltochten
Vanuit het dorp zelf zijn al verschillende leuke kortere en langere bergtochten te maken. En vanuit Cervieres of Les Laus (4-6 km verderop) zijn verschillende tochten te maken. Ook vanuit het dal Les Fons zijn verschillende tochten mogelijk. Men kan ook bijvoorbeeld naar Italië wandelen en dan met de bus weer terug.
Als men iets verder verder gaat naar de andere dalen (in een straal van 15-20 km) zijn veel andere wandeltochten te maken. Er zijn verschillende tochten naar bergmeertjes mogelijk.

Kijk op de kaart waar Terre Rouge ligt (klik op het vergoot-icoontje)

Activiteiten in de buurt

Kaarten & Wandelroutes online websites

Vanuit Terre Rouge zelf zijn verschillende wandeltochten mogelijk. 

U kunt naar verschillende forten wandelen, of bijvoorbeeld naar Italië en dan met de bus terugkomen naar Briancon.

 

 • Visorando: Download de visorando app op de smartphone (zoek Cervieres - Hautes Alpes, let op er is ook een andere Cervieres in Frankrijk)
 • Google Maps: Deze geeft ook vrij goed wandelpaden aan:   zoek Terre Rouge, Frankrijk postcode 05100: of klik hier
  Denk eraan dat in Frankrijk de wandelpaden vaak niet zo goed zijn aangegeven vergeleken met Zwitserland, dus als het een minder gangbare route is, dan moet men zelf goed opletten, of een stafkaart goed bestuderen.
 • Ook interessant is Geoportail  van de Franse overheid, ook beschikbaar als App voor de telefoon in de App Store (zoek op de kaart naar 05100 Cervieres), kies de kaartweergave Topographique.
 • Wandelkaarten te leen: Van de verschillende dalen in de buurt zijn wel wandelkaarten te leen.
 • Fietstochten: beklimmingen website Climbfinder.com
 • Een Nederlandstalige website over wandeltochten in het natuurgebied "Des Ecrins"

 

Melken van schapen en geiten op de alpenwei in de zomer

 • In de winter staan de dieren op stal, in de zomer gaan de dieren naar de alpenwei. Het is mogelijk om aanwezig te zijn bij het avondmelken in het dal van Les Fons. Dit duurt ongeveer anderhalf uur. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar een kleine donatie is altijd welkom of koop wat kaas. Vraag naar meer informatie over de locatie.
 • In Cervieres is een museum over het leven van Faure Vincent, u kunt er o.a. de inrichting zien van een oude boerderij.
 • In Cervieres is er ook "La Maison des Betes a lane" zie de website
 • Vanit Cervieres is een bezoek mogelijk aan "le fort des Aittes" zie de Wikipedia pagina erover

 

Fietsen en Skies verhuur: "Black Bear verhuur"

In het volgende dorpje Cervieres, op slechts een paar kilometer afstand, is een winkel die o.a. (elektrische) fietsen verhuurt en in de winter skies en sneeuwschoenen "Black Bear Location ski & velo".
Zie de website: Location ski & vélo à Cervières BLACK BEAR. (black-bear.fr)

 

Andere activiteiten in de zomer

De plaatselijke VVV zal informatie kunnen geven over: mountainbiken, raften, kanovaren, deltavliegen en paragliding, en wandeltochten.
Denk eraan: Ook al is het stralend weer, neem tijdens wandeltochten altijd een regenjas en warme kleding mee. In de zomer zal de temperatuur overdag meestal mediterraan-warm zijn, maar 's nachts koelt het weer lekker af.  Advies: koop een goede wandel-stafkaart van het gebied.

Activiteiten in de winter

 • Twee kilometer verder, vanuit Cervieres naar het dal richting Les Font zijn lange langlauf tochten te maken.
 • En vanuit het dorpje Les Laus is een leuk Langlauf gebied met een speelhelling voor de kinderen om de sleeën.
 • Met sneeuwschoenen wandeltochten maken is ook leuk.
 • Vanuit Briancon kan men al pisteskiën, en iets verder weg zijn verschillende bekende wintersportgebieden, o.a. Mongenevre.

Foto's

Om een indruk te krijgen van Terre Rouge, bekijk dan de fotopagina's: Zomer, Winter en Historie. En Renovatie geeft een impressie van het renovatiewerk aan het huis 1992.

 • Vanaf 2020 is er op zolder een appartement dat permanent wordt bewoond. En er is een fijn appartement beschikbaar om te huren voor vakantie. Bekijk de pagina Accommodatie.
 • Er zijn ook enkele kampeerplekken beschikbaar, volledig afgelegen. Zie de pagina Kamperen.

Andere interessante links

 

Voor al uw vragen: gebruik de Contact pagina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb